Az utóbbi kb. másfél évtizedben sokszor kértek fel úgy egy weboldal megtervezésére, hogy az érdeklődő már előzetesen megrendelte a tárhelyet. Ennek nem mindig örültem, mert sokszor nem volt megfelelő a kiválasztott tárhely csomag.

Milyen szempontokat vegyél figyelembe, ha tárhelyet választasz?

Elegendő tárterület

Vannak szolgáltatók, ahol a legkisebb csomag valójában nem is igazán használható, mert nem biztosítanak tárhelyet (csak levelezésre), vagy ha adnak is tárterületet, az túl szűk egy weboldal számára. Ilyenkor szinte rögtön magasabb csomagra kell váltani.

Azt javaslom, hogy egy WordPress-es oldal esetében legalább 1 GB-os tárhelyünk legyen. Ez egy kisebb céges weboldalnak jellemzően elég szokott lenni.

A túlságosan nagy tárhelyre viszont nincs szükség, önmagában nem lesz gyorsabb az oldal ettől.

Technológiai támogatottság

Alapvető elvárás, hogy a tárhelyen tudjunk:

  • php-t futtatni
  • php-verziót módosítani
  • egyéb php-beállításokat változtatni (pl. memória emelés)
  • SQL adatbázist futtatni
  • a domain DNS-beállításokat módosítani.

Ezek szükségesek ahhoz, hogy a tárhely finomhangolását el tudjuk végezni.

E-mail támogatás

Alapvető elvárás, hogy a saját domain nevünkkel e-mail címeket is létre lehessen hozni. Ez azért a legtöbb szolgáltatónál már elérhető.

SSL-tanúsítvány

Jó, ha a tárhely csomagunkhoz kapunk egy ingyenes SSL-tanúsítványt is.

Azok az oldalak, amelyek rendelkeznek SSL-tanúsítvánnyal, titkosított csatornán töltődnek be. Összességében biztonságosabb egy ilyen weboldal.

A legelterjedtebb SSL a Let’s Encrypt által kibocsátott ingyenes SSL, amely egy egyszerűbb céges oldal esetében általában bőven elegendő.

Sajnos, nem minden magyar szolgáltató biztosít ingyenes SSL-t. Ha ilyen szolgáltatónál vagy, akkor évi 4-5 ezer Ft-ért ezt pluszban meg kell venned.

Egyenletes színvonalú szolgáltatás

Egy tárhelytől elvárható, hogy folyamatosan elérhető legyen, ne legyenek állandó leállások, lassulások, karbantartások.

Stabil céges háttér

Van néhány olyan stratégiai terület, ahol az üzembiztos működtetéshez nem szabad szabadúszót választani.

A tárhelyszolgáltatás tipikusan ilyen.

A folyamatos felügyelet biztosításához elengedhetetlen, hogy a tárhelyszolgáltató cég több informatikust alkalmazzon.

Elérhető ügyfélszolgálat

Kiemelt szempont, hogy az ügyfélszolgálatot gyorsan el tudd érni, és az e-mail, vagy telefon túloldalán segítőkészek legyenek a tárhelyes cég dolgozói.

Ezt persze elsőre nehéz kívülről letesztelni.

Biztonsági mentés

Feltörhetetlen weboldalak nincsenek.

Egyszer még a NASA rendszerét is feltörte egy 15 éves gyerek.

Még akkor is előfordulhat, hogy feltörik az oldaladat, hogy ha mindenki megtesz minden tőle telhetőt. (Én pl. biztonsági rendszert adok a weboldalad mellé, amely a gyanús tevékenységeket figyeli, és a nagy részüket ki is szűri.)

Ritkán, de előfordul, hogy ez sem elég. Ilyenkor jó, ha van egy pár nappal, vagy héttel korábbi biztonsági mentés a weboldaladról, amelyre gyorsan vissza lehet állni.

Beépített tűzfal és vírusvédelem

Jó, hogy ha a tárhelyszolgáltató is igyekszik megakadályozni az oldalak feltörésére irányuló támadásokat. A tűzfal egy külső védelmet nyújt a betolakodók ellen, a vírusvédelem pedig akkor lép életbe, ha már az oldal “védelmi vonalán” is átjutottak a támadók.

Bővíthető csomagok

Eleinte érdemes egy kisebb csomaggal elindulni.

Ha pl. menet közben bővül a céged, és több e-mail fiókra van szükséged, vagy sok kép kerül fel az oldalra, akkor rugalmasan tudod bővíteni a csomagot.

A legtöbb szolgáltatónál év közben is lehet felfelé váltani a csomagok között.

Korrekt ár

A fenti, megfontolandó szempontok mellett elérkeztünk az utolsó tételhez: az árhoz.

Az egyes tárhelycsomagok nehezen összehasonlíthatóak egy az egyben, ár szempontjából, mert majdnem minden csomag eltér egy kicsit a másiktól valamelyik paraméterében.

Azt javaslom, inkább a tervezett projekthez válassz mindig csomagot.

Egy induló céges oldalhoz jellemzően 10-16 ezer Ft közötti áron kaphatóak azok a csomagok, amelyek a fenti kritériumoknak megfelelnek.

A 990 Ft-os tárhely

A Rackhostnak van most egy szuper akciója:

Tárhely akció

A fenti szempontoknak megfelelő, 2 GB-os tárhelycsomagot kínálnak. Az első évben 990 Ft + áfa a tárhely díja, a második évtől 9.000 Ft + áfa.

Ráadásul, ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, akkor 1.000 Ft kreditet is kapsz, amelyet később le tudsz vásárolni (pl. a tárhely hosszabbításra).

Jelenleg nem tudok ennél jobb opciót.

Remélem, tudtam segíteni a fenti szempontokkal! 🙂