WordPress-oldalak előnyei

Számos előnye van annak, ha a WordPress-re építed honlapodat. Összeszedtem néhány szempontot, amelyekből talán látható, hogy miért is ennyire népszerű manapság a WordPress.

Rugalmasan alakítható

A WordPress egyik nagy előnye, hogy moduláris szemléletre épül. Minden oldalhoz telepíthetőek bővítmények. Így egy weboldal a későbbiekben további funkciókkal bővíthető, rugalmasan fejleszthető a tudása.

Ha első körben csak egy bemutatkozó oldalt készíttetsz, akkor azt a későbbiekben könnyebben tudod bővíteni pl. bloggal, galériával, kapcsolati űrlappal, időpontfoglaló rendszerrel és még számos más elemmel.

Könnyen szerkeszthető

Nem tart hónapokig, amíg kiismered a WordPress szerkesztőfelületét. Egy letisztult, átláthatóan felépített rendszerről van szó, így könnyedén tudod módosítani a szövegeket, cserélni a képeket. Egy blogbejegyzést pedig akár 1 perc alatt ki tudsz tenni az oldaladra.

Akik velem csináltatták az oldalukat, azok már tudják, hogy az oldal elkészülte után betanítom az adminisztrációs felület használatát. (Ha mégis elakadnál, semmi gond: írj, vagy hívj, és segítek!)

Gyorsabban készül el

Még egy bonyolultabb céges oldal is több tíz órával gyorsabban elkészül, mintha ugyanazt az oldalt egy egyedi rendszerként programoztatnád le.

Azért tud gyorsabban elkészülni, mert a WordPress-hez számos modul már előre rendelkezésre áll. Persze, a bővítményekhez érteni kell, hogy pontosan mi mire való, és ezeket még testre is kell szabni.

Egy közepes bonyolultságú céges WordPress oldal, igényes, egyedire szabott grafikai megjelenéssel, keresőoptimalizálási irányelveket betartva, az online marketing trendeket is figyelembe véve jellemzően 20-35 óra között készül el. (Aki ennél gyorsabb elkészülési időt vállal, az az oldal valamelyik részét kispórolja.)

Kedvezőbb az ára

Az idő pénz.
Több idő = több pénz.

Kevesebb idő = kevesebb pénz.

Mivel egy WordPress-honlap gyorsabban elkészül, egy egyedileg programozott honlaphoz képest, így az ára is megfizethetőbb.

Karbantartható

A legtöbb egyedileg programozott weboldalra jellemző, hogy ha elkészül, akkor 1-2 évig naprakész a forráskódja. Majd fokozatosan elavul. Könnyen előfordulhat, hogy 3-4 évvel az elkészülte után egy ilyen rendszert vagy teljesen le kell cserélni, vagy hosszú munkaórák árán (borsos áron) lehet csak megújítani az oldalt. Ha ezt kispóroljuk, akkor azt kockáztatjuk, hogy biztonsági réseket hagyunk az oldalban, amelyen keresztül könnyen feltörhetővé válik.

A WordPress-hez rendszeresen adnak ki frissítéseket, így a karbantartásuk hosszú távon megoldható anélkül, hogy folyamatosan újra le kellene kódolni az oldalt nulláról.

Ha esetleg azért gondolkozol egyedi oldalban, hogy a kinézete is 100%-ban a saját igényeidre szabott legyen, akkor jó megoldás lehet egy hibrid megoldás, vagyis egy egyedi WordPress-weboldal készíttetése.

Jogosultságkezelés

Különféle szintű jogosultságokat oszthatsz ki a WordPress-ben, így ha többen publikáltok egy oldalra, akkor világos feladatmegosztás alakítható ki.

A jogosultságok a következők:

  • Adminisztrátor: az oldal adminisztrátora, aki tud bővítményeket telepíteni, sablont módosítani, felhasználókat törölni és hozzáadni. Lényegében minden beállításhoz hozzáfér. Biztonsági szempontból kiemelten fontos, hogy az oldaladon tényleg csak olyanok rendelkezzenek adminisztrátori jogosultsággal, akiknek szüksége van rá, és nem élnek vissza a helyzettel.
  • Szerkesztő: minden tartalomhoz hozzáfér és ezeket tudja szerkeszteni. Tehát a menüpontok szövegeit, fotóit is tudja menedzselni, felvihet, módosíthat blogbejegyzéseket, ezeket tudja törölni is.
  • Szerző: létrehozhat új aloldalakat, blogbejegyzéseket, viszont csak azokat a tartalmakat tudja módosítani, törölni, amelyeknek ő a tulajdonosa.
  • Közreműködő: hasonló szerepkörrel rendelkezik, mint a Szerző, annyi különbséggel, hogy csak a hozzá rendelt tartalmakat tudja módosítani, újat hozzáadni, vagy törölni nem tud.
  • Feliratkozó: viszonylag kevés jogkörrel bír. Egy ilyen felhasználó be tud jelentkezni, és hozzászólást tud írni a honlapra.

A jogosultságokat némi trükkel tovább lehet bővíteni, vagy a fenti jogköröket is lehet módosítani.

A fentiekből látszódik, hogy lényegében egy mini szerkesztőséget is működtethetsz a WordPress segítségével. Így egy induló híroldalnak, magazinnak, vagy akár közösségi blognak tökéletes választás a WordPress. (Több magyar híroldal is ezt a rendszert használja.)

Céges oldalak esetében van egy másik gyakorlati haszna: ha együtt dolgoztok külsős szövegíróval, akkor tudsz neki olyan hozzáférést biztosítani, hogy a blogbejegyzéseket ki tudja tenni ő maga is. Így kollégáidnak több ideje van a munkájukra koncentrálni.

Nyílt forráskódú

A keretrendszer nyílt forráskódú és szabadon felhasználható, üzleti célokra is. Robbanásszerű felfeutása is ennek köszönhető.

A népszerűbb bővítmények többségét önkéntesek készítik, és ingyenesen elérhetőek. A legjobb minőségű bővítményekért, vagy azok prémium beállításaiért azonban előfordul, hogy fizetni kell.

A tartalomkezelő mögött az Automattic alapítvány áll, akik mára 1000+ dolgozóval felügyelik WordPress – és még néhány másik – rendszer folyamatos fejlesztését.

Személyes sztori: 1 évvel a megjelenése után, 2004-ben telepítettem az első WordPress-oldalamat, és tisztán emlékszem az érzésre, hogy mennyire újszerű és izgalmas volt kipróbálni a rendszert. Akkoriban a legtöbb honlap mögött még nem volt adminisztrációs felület, azt csak a nagy cégek engedhették meg maguknak. Ehhez képest, a WordPress maga volt az űrtechnológia.

WordPress-oldalak hátrányai

A fenti lista szép hosszú volt. De vannak a WordPress-nek árnyoldalai is, és szeretném, ha teljes képet kapnál róla.

Biztonsági rések

A WordPress-honlapok egyik gyenge pontja a biztonság. Mivel a rendszer nyílt forráskódú, ezért nem csak azok ismerik a forráskódot, akik támogatni szeretnék a WordPress fejlődését, hanem azok is, akik a károkozásban érdekeltek.

A hackerek és crackerek előszeretettel veszik célba a WordPress-re épülő honlapokat. Különösen azok vannak veszélyben, akik elhanyagolják a karbantartásokat.

Érdemes tehát a karbantartásokat rendszeresen elvégeztetni – egy feltört oldalt több idő visszaállítani, mint a frissítéseket elvégeztetni.

Egy WordPress-oldal frissítése, biztonsági mentéssel egybekötve és a frissítések után az oldal technikai állapotának tesztelésével együtt kb. 1-1,5 óra alatt elvégezhető.

Túl nagy választék

Mostanra túlkínálat van sablonokból, bővítményekből és ezek minősége igencsak ingadozik.

Ha hobbi célból, saját magad számára csinálsz egy oldalt, akkor belefér, hogy ezeket teszteled, de egy céges oldal esetében nem fér bele a próbálgatás. Körültekintéssel érdemes megválogatni azt, hogy milyen elemekre építkezzen az oldal, mert utólag rettentően költséges ezeket módosítani, javítani. Olyan ez, mint egy házépítés: ha eleve rossz alapokra épül fel egy honlap, akkor lehet, hogy teljesen újat kell a helyére felépíteni.

Gyorsaság

Könnyen belefuthatunk abba, hogy egy kiválasztott sablon szép ugyan, de borzasztóan lassú, mert felesleges elemekkel van teletűzdelve. Egy lassú oldalt utólagosan csak részben lehet javítani a legtöbb esetben.

Ha lassú a weboldalad, több szempontból is hátrány fog érni:

  • gyengébbek lesznek a keresési pozícióid
  • a mobilos felhasználók nagy része nem fogja kivárni a weboldalad betöltését
  • a hirdetési kampányaid gyengébben fognak teljesíteni.

Van megoldás a WordPress esetében is, de a gyorsításhoz komoly szaktudás szükséges.

Nem mindenre való

Ma már annyira felokosítható egy WordPress-oldal, hogy akár online fizetést, webshopot is illeszthetünk az oldalba, van aki apróhirdetős oldalként használja, vagy komplett fórumot működtet vele.

Bár nagyon szeretem a WordPress-t, de egy bizonyos nagyságrend felett én nem javaslom a használatát.